Sivut

maanantai 3. helmikuuta 2014

Paras sitruuna-marenkipiiras


Siippa täytti vuosia ja toivoi tänä vuonna syntymäpäiväkakukseen sitruunamarenkipiirakkaa. Vähän kauhistelin piiraan leipomista pitkän päivän ja vain neljän tunnin yöunien jälkeen, mutta ohje olikin paljon helpompi kuin muistin ja jaanpa sen nyt tässä teidän iloksenne.

Alunperin ohje on saksittu talteen Helsigin sanomista ja sen on sinne lähettänyt Mervi Melasniemi.

Sitruuna-marenkipiiras

Pohja:
100 g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta

Sitruunakiisseli:
2 ison sitruunan kuoriraaste ja mehu
1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
2 rkl perunajauhoja

Marenki:
3 valkuaista
1 dl hienoa sokeria

Ohjeet

Uuni lämmitetään 200 asteeseen ja samalla tehtaillaan pohja. Kuivat aineet nypitään voin kanssa. Taikina laitetaan voideltuun vuokaan ja esipaistetaan uunin alaosassa 15 min.

* Jauhojen määrä tuntuu ainakin itselläni yleensä aika suurelta, joskus olen lisännyt voin määrää. Kardemummaa laitan aina ekstraa. Esipaistamisen jälkeen pohja saattaa näyttää kuivalta, siitä ei kannata huolestua.

Sitruunakiisseliä varten kattilaan laitetaan kaikki ainesosat paitsi sitruunan raastettu kuori ja kuumennetaan sekoittaen kunnes kiisseli sakenee, ei saisi kiehua. Kattila pois levyltä ja raaste sekaan.

* Itse laitan yleensä vähän vähemmän sokeria, lisäksi raastan yleensä vain yhden sitruunan ja laitan loput mehusta ihan sellaisesta valmissitruunamehusta. Itse yleensä aloitan kiisselin ennen kuin laitan pohjan uuniin, muuten pohja joutuu ainakin minun taidoillani odottamaan täytteitään.

Valkuaiset vaahdotetaan kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lopuksi laitetaan esipaistetun pohjan päälle sitruunakiisseli ja sen päälle marenki. Paistetaan vielä 5-8 min kunnes marenki on ruskettunut.

* Itse käytän marenkiin tomusokeria hienon sokerin sijaan ihan vain siksi, että hienoa sokeria ei kaapista löydy. Tänään loppupaistoaikaa kului aika tarkkaan viisi minuuttia, mutta kannattaa etenkin ensimmäisellä kerralla tarkkailla paistumista.

Että sellainen piiras. Kaveriksi juotiin mahtavaa Johan & Nyströmin thaimaalaista Doi Chaang -kahvia. Suosittelen lämpimästi sitäkin, jos sattuu tulemaan vastaan. Ainakin meidän ihanasta lähiherkusta, Liike 51:stä saa.

4 kommenttia:

  1. Onnea puolisolle!
    Hitsi tämä piirakka näyttää ja kuulostaa herkulliselta. Täytyy testata seuraaviin juhliin. :) (Tai ehkä on hyvä harjoitella etukäteen.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maija, välitetään onnittelut! Suosittelen piirasta lämpimästi eikä oikeasti ole kovin vaikea tehdä! :)

      Poista
  2. Namskis, näyttääpä hyvältä. Tekisi mieli kokeilla, mutta toistaiseksi kaikki marenkikokeiluni ovat epäonnistuneet joten pientä pessimismiä on ilmassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mihin marengit ovat epäonnistuneet, Norkku? Tässä ei ole tarkoituskaan saada aikaan kovaa ja murenevaa marenkia, vaan sellainen pehmeä versio. Riittävän jämäkäksi vatkaaminen ja kakun uunissa vahtaaminen riittää. :)

      Poista

Kiitos kommentista! // Sanavahvistus valitettavasti otettu käyttöön lisääntyneen roskapostin vuoksi.