Sivut

keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Brookies - kakun ja keksin välillä ei tarvitse valita


Eräs ystäväni linkkasi fb-seinälleni jokin aika sitten ohjeen brookies-leivonnaisiin kommentilla "nää kuulostaa vaarallisilta". Nimensä mukaisesti leivonnaisessa yhdistyvät browniesit ja cookiet. Koska taannoinen maanantaipäivä inspiroi hieman huonosti lukemaan tietokirjaa Suomen väestöstä, päätin sen sijaan ryhtyä leipomaan.

***

Brookies

Brownie-taikina:
  • 115 g voita
  • 150 g suklaata
  • 2 dl sokeria
  • ½ dl fariinisokeria
  • 3 munaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl kaakaojauhetta
  • ½ tl suolaa

Cookie-taikina:

  • 115 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 dl sokeria 
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 muna + 1 keltuainen
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 150 g suklaata
Aloita valmistamalla brownie-taikina. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa ja vatkaa niiden joukkoon sokerit. Sekoita kananmunat joukkoon, kun seos on huoneenlämpöinen.
Sekoita kuivat ainekset keskenään ja siivilöi ne muun seoksen joukkoon, kääntele tasaiseksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun vuokaan* ja laita vähintään tunniksi jääkaappiin. 

Cookie-taikina aloitetaan vaahdottamalla voi ja sokerit. Sekaan heitetään muna ja keltuainen ja sekoitetaan hyvin.
Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja siivilöidään taikinan joukkoon. Taikinaa tulisi sekoittaa mahdollisimman vähän. Lopuksi suklaa paloitellaan taikinan joukkoon.

Kun brownie-taikina on ollut riittävästi kylmässä, nostetaan cookie-taikina nokareina sen päälle. Koko komeus paistetaan 175 ° noin 30 minuutin ajan. Minun vuokani oli sen verran erilainen, että paistoaika oli lähempänä 40 minuuttia. Joka tapauksessa sen verran, että keksit ehtisivät rapsakoitua mutta brownie säilyisi edelleen sisältä kosteana. Anna jäähtyä kunnolla ennen leikkausta ja tarjoilua.

***

Brookiesit olivat erittäin hyviä ja erittäin makeita, ensi kerralla sokerin määrää voisi pienentää ihan kunnolla. Lisäksi aion tarkkailla paistoaikaa paremmin tai kokeilla eri vuokaa, sillä omani jäi sen verran pehmeäksi että leikkaaminen oli todella vaikeaa. Onneksi kostea brownie on harvan mielestä huono asia.

Alkuperäinen ohje on siis tosiaan kaapattu Kiusaksessa-blogin Laura Kaaprolta ja sieltä kannattaakin käydä lukemassa myös se asiantuntevampi ohje.

* Kaapron ohjeissa neuvotaan myös mahtava tapa saada leivinpaperi kauniisti asettumaan vuokaan. En olisi ikinä arvannut, että kastelulla on leivinpaperiin tällainen vaikutus.

2 kommenttia:

  1. Iik. Kuulostaa just mun jutulta. Paljonko vähentäisit sokeria?

    Pusterkuin kohta loman aloittava M

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Riippuu varmaan vähän siitäkin, mitä suklaata käyttää. Itse käytin Brunbergin tummaa. Ehkä vähentäisin jopa desillä, eli brownietaikinaan 1 dl normia ja 1/2 fariinia ja cookietaikinaan puoli ja puoli. Pitäisi kokeilla. Ei tämä näinkään ollut ihan hampaat-irti-makeaa, mutta aika tujua tavaraa joka tapauksessa.

      Ihanaa lomaa Minna!

      Poista

Kiitos kommentista! // Sanavahvistus valitettavasti otettu käyttöön lisääntyneen roskapostin vuoksi.