Sivut

torstai 5. joulukuuta 2013

Avoin kirje teatterikävijöille

Hyvä yleisön edustaja,

hienoa että olet tullut teatteriin! Se on hieno taidemuoto ja parhaimmillaan aikamoinen elämys. Olet siis tehnyt hyvän valinnan.

Ellet kuitenkaan ole voittanut lotossa suuria summia tai ole miljoonaperijä istut todennäköisesti katsomossa meidän muiden yleisön edustajien kanssa. Hei vaan. Meitä on täällä yleensä aika monta ja mekin olemme tulleet teatteriin saadaksemme elämyksen.

Tätä elämystä haittaa se, jos koet että on ihan ok puhua katsomossa samalla kun näyttelijät puhuvat lavalla. Ei se ole ok. Se on todellä häiritsevää. Näyttelijöiden lavalla esittämiin kysymyksiin ei myöskään tarvitse huudella vastauksia ellei kyseessä ole osallistava teatteri. Esimerkiksi tänään kyseessä ei ollut tästä. Antakaa näyttelijöiden hoitaa se komedia ja naurakaa, älkää kertoko omia vitsejänne.

Toisekseen en ymmärrä miten voi olla niin vaikeaa laittaa se puhelin pois päältä tai edes äänettömälle. Yhden pirahduksen vielä kestän, se voi olla inhimillinen erehdys. Mutta jos nokiatune pärähtää soimaan kahdesti ensimmäisen puoliajan aikana, on se oikeasti sinun vikasi. Puhelin pois. Tai jos sitä on pakko roplata niin älä tule teatteriin ollenkaan. Niin ja se valo joka puhelimestasi loistaa jos facebookkaat tai vastaat sähköposteihin, yllätys yllätys, sekin saattaa häiritä muita teatterikävijöitä.

Ja kun nyt vauhtiin päästiin niin kauhean kiva että sinulla on suosikkihajuvesi. Oikein kiva diorchanel. Siinä ei kuitenkaan tarvitse kylpeä. Tiesitkö myös, että vieressä istuvallasi saattaa olla paha allergia tai migreenitaipumus? Että siinä meni sen tyypin teatterielämys.

Niistä aplodeista vielä. Esityksen lopussa on kohteliasta taputtaa. Seisoakin saa, jos kokee nähneensä jotain todella hienoa. Se puolestaan ei ole kohteliasta, jos livistät kohti narikkaa heti aplodien alkaessa. Näyttelijät ovat juuri viihdyttäneet juuri sinua useamman tunnin, on ihan peruskäytöstapoja kiittää siitä. Ainut tapaus, jossa annan livistämisen anteeksi, on se jos olet kaukaa ja vaikkapa junasi lähtee. Sitten saat mennä.

Ei minulla sitten kai muuta. Nautitaan kaikki teatterista ja annetaan muidenkin nauttia siitä. Pus.

Linnea

6 kommenttia:

Kiitos kommentista! // Sanavahvistus valitettavasti otettu käyttöön lisääntyneen roskapostin vuoksi.